Roel Jacobs fiets

Uit de hand gelopen hobby


‘Een uit de hand gelopen hobby’, noemt Roel zijn triatloncarrière bescheiden. Maar je kunt het gerust topsport noemen; Roel traint ruim twintig uur per week en zet indrukwekkende resultaten neer op EK’s en WK’s. De uitdaging kan hem niet groot genoeg zijn. “Ik deed vroeger aan verschillende sporten, maar ik zocht steeds meer uitdaging. Daarom stapte ik op een gegeven moment over van wedstrijdzwemmen naar triatlon. Toen ging het balletje rollen en groeide ik door naar nationaal niveau. Tijdens het EK in Frankfurt in 2023 kwalificeerde ik me voor het WK 2023 in Nice. Daar beleefde ik het absolute hoogtepunt van mijn carrière tot nu toe.”




Risico’s inschatten

Naast al het sporten wordt er ook gewoon hard gewerkt. “Als adviseur projectbeheersing houd ik me bij verschillende opdrachtgevers bezig met planning en risicomanagement”, vertelt Roel. “Bij risicomanagement overzie je het gehele project. En ik vind het cijfermatige gedeelte erg leuk. Door de risico’s goed in te schatten en aan de planning te koppelen, krijgt de opdrachtgever inzicht in hoe hij zijn doelen kan behalen. Het is een belangrijk onderdeel van projectbeheersing, waarvan ik veel energie krijg.”


Het hoofd koel houden

Roel legt uit dat hij de kwaliteiten die hij gebruikt in zijn sport ook inzet op het werk. Twee belangrijke daarvan zijn rust bewaren en focus houden. “Een maand voor het EK viel ik met mijn fiets. Ik ging het EK in met een gebroken hand en een zwaar gekneusde knie en zonder optimale training. Toch kwalificeerde ik me voor het WK, doordat ik niet in paniek raakte en mijn doel voor ogen hield.” Dankzij deze eigenschap houdt Roel ook in projectbeheersing het hoofd koel op stressvolle momenten. “Ik zat vorig jaar op een project, dat afstevende op faillissement. We moesten met het team snel een nieuw plan maken. Ik bleef rustig en gefocust en liet me niet leiden door de druk en stress van het moment. Ik merkte dat mijn kalmte een positieve impact op anderen had. Met dat project is het gelukkig helemaal goed gekomen.”

Roel Jacobs TE 3 1


Doelen stellen


“Zowel in mijn werk als in de sport stel ik heldere doelen waar ik gedisciplineerd naartoe werk”, vervolgt Roel. “Zo richt ik me nu op een van de belangrijkste triatlontoernooien, het WK op Hawaii in 2026. Mijn voorbereiding bouw ik op in periodes, net zoals je met projecten in periodes werkt. Elke periode heeft zijn mijlpalen, zoals bijvoorbeeld een testwedstrijd of een bepaalde training. Aan het eind van de cyclus is de hoofdwedstrijd. Bij een project is dat de eindmijlpaal of opleverdatum met natuurlijk een tevreden opdrachtgever.”


Tips van Roel voor een gouden carrière

  1. Doe wat je leuk vindt.
  2. Stel doelen en zorg voor een gezonde werk-privébalans
  3. Blijf scherp en fris door tijdens je pauze te wandelen, sporten of fietsen