26 november 2024

Kennisevent: CSRD Insight Summit

26 november 2024 | 13u – 17u
Clubhuis Arnhem, Meander 1061, 6825 MJ Arnhem

Op dinsdag 26 november bundelen EIFFEL, Fagro en ConQuaestor hun expertise voor het kennisevent CSRD Insight Summit. Dit kennisevent richt zich op de nieuwste ontwikkelingen en trends met betrekking tot de CSRD-regelgeving.

Waardevolle lessen en inzichten
Tijdens dit kennisevent ontdek je wat er voor een onderneming nodig is om op lange termijn haar bestaansrecht te waarborgen. Je wordt meegenomen in de werkwijze van een van de grootste energiebedrijven om CSRD-proof te worden. Daarnaast maak je kennis met een softwareplatform dat specifiek is ontwikkeld voor de CSRD, waarmee bedrijven een pragmatische stap-voor-stapaanpak kunnen volgen die naadloos aansluit bij de richtlijnen.

Interessant voor jou
Dit evenement is interessant voor iedereen die binnen zijn of haar functie te maken (gaat) krijgen met de CSRD-regelgeving of er simpelweg meer over wil weten. Zoals financieel directeuren, Finance & Control managers, ESG managers en duurzaamheid controllers, juristen en compliance officers. Deze middag helpt je aan waardevolle inzichten en praktische tips om de CSRD in jouw organisatie te implementeren.

Aanmelden
Wil jij erbij zijn op 26 november? Klik op de button om je voorlopig aan te melden voor het CSRD Insight Summit event. Binnen twee weken krijg je bericht of je definitief bent ingeschreven.

Csrd visual eiffel 1

Het programma

We hebben speciaal voor dit event Prof. dr. René Orij van Nyenrode Business Universiteit uitgenodigd, die zijn wetenschappelijke inzichten zal delen. Het programma van het kennisevent ziet er als volgt uit:

13.00 – 13.30 uur Ontvangst
13.30 – 14.00 uur Opening en plenaire sessie met wetenschapper van Nyenrode
14:00 – 14.30 uur Financieel directeur Essent: inhoudelijke inzichten
14.30 – 15.00 uur Pauze
15.00 – 15.30 uur Ecocharting-partnership vanuit Fagro​
15.30 – 16.15 uur Paneldiscussie experts met Q&A
16.15 – 17.00 uur Borrel & netwerken

Benieuwd naar de sprekers en wat de sessies inhouden? Lees er hieronder meer over:

Plenaire sessie met Prof. dr. Réne Orij

Prof. dr. René Orij van Nyenrode Business Universiteit was eerst bankier en werd tijdens een zoektocht naar maatschappelijke meerwaarde hoogleraar. Hij is gespecialiseerd in duurzaamheidsverslaggeving waarbij hij het belang van oprechtheid en transparantie benadrukt, gekoppeld aan ketenverantwoordelijkheid.

De onderneming die eerlijk en open is over haar impact op mens en milieu op alle plekken waar impact gevoeld wordt, legt daarmee het fundament van haar bestaansrecht. Hij stelt dat oprechte en transparante verslaggeving cruciaal is voor het vertrouwen van stakeholders, dat nodig is om het bestaansrecht van een onderneming op lange termijn te waarborgen. Tijdens zijn sessie vertelt hij meer over de ideale werkwijze om dit te bewerkstelligen.

Volgens Orij gaat de Europese regelgeving, met de focus op de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de bijbehorende European Sustainability Reporting Standards (ESRS), ons daarbij helpen.


Essent op weg naar de CSRD

Vanaf boekjaar 2024 rapporteert E.ON, de aandeelhouder van Essent, volgens de richtlijnen van de CSRD. De voorbereidingen daarvoor zijn al enkele jaren geleden gestart.

Essent gaat mee in deze ontwikkelingen en levert een groeiende set van ESG-KPI's, waarvan er steeds meer worden getoetst door de accountant op basis van reasonable assurance. Het betrouwbaar en tijdig opleveren van de KPI's gaat echter niet zonder slag of stoot. De Essent-organisatie vraagt om een flexibele aanpak en het beleggen van gedecentraliseerde verantwoordelijkheden, terwijl een centrale sturing helpt bij een snelle implementatie.

Tijdens deze sessie nemen Joris van Dam (Financieel directeur bij Essent) als opdrachtgever voor het project ESG Reporting en Marcel van Ooijen (vanuit Fagro) als projectlead ESG Reporting a.i. je mee in de reis die Essent volgt op weg naar CSRD-proof worden.


CSRD in de praktijk door Fagro en Ecocharting

Consultancybureau Fagro bereidt zich sinds 2022 voor op de komst van de CSRD en de consequenties daarvan voor haar klanten. Hier is een dedicated projectteam voor ingericht, bestaande uit business managers en diverse jonge en meer ervaren consultants. Mede door intensieve voorbereiding heeft Fagro op dit moment een mooie propositie en opdrachtenportefeuille op het gebied van de CSRD opgebouwd.

Al meer dan een jaar werkt Fagro bij de CSRD-implementatie samen met Ecocharting. Dit is een softwareplatform dat specifiek is ontwikkeld voor de CSRD, waarmee bedrijven de implementatie digitaal kunnen doorlopen en vastleggen. In plaats van zelf het wiel opnieuw uit te vinden, kunnen bedrijven zo een pragmatische stap-voor-stapaanpak volgen die naadloos aansluit bij de richtlijnen.

Theo Lambooij (projectleider CSRD bij Fagro) en Joris de Bruijn (medeoprichter Ecocharting) zullen tijdens deze gezamenlijke presentatie de praktijkervaringen met CSRD en Ecocharting op interactieve wijze delen.