Klantcase Rijkswaterstaat
Eindelijk doorrijden op de verbrede A1 Apeldoorn-Azelo
Arup, Nebest en EIFFEL Projects trots op gezamenlijke bijdrage
Na decennia van fileleed kunnen weggebruikers vandaag de dag heerlijk doorrijden op de A1 tussen Apeldoorn en Azelo. In een grootschalig project van Rijkswaterstaat (RWS) is de afgelopen jaren maar liefst 55 kilometer aan snelweg verbreed. Ook zijn er andere infrastructurele en ecologische verbeteringen gerealiseerd. Arup, Nebest en EIFFEL Projects leverden de afgelopen jaren bij de verbreding van het gedeelte Apeldoorn-Twello een gezamenlijke bijdrage aan onder andere de gebieden projectbeheersing en contractmanagement. Drie professionals van deze organisaties vertellen vanuit hun eigen expertise over hun bijdrage aan dit omvangrijke project.
Aanleiding project
De A1 verbindt de economische gebieden in de Randstad, de Stedendriehoek en Twente onderling en het Noord- en Oost-Europese achterland. Goede doorstroming op deze route is essentieel voor de bereikbaarheid en de economische ontwikkeling van deze regio. De verkeersdrukte op de A1 nam steeds meer toe, onder andere door meer vrachtverkeer. Hierdoor ontstonden elke dag diverse files. In 2016 hakten het Rijk en de regionale partners de knoop door: de capaciteit van de A1 moest structureel worden uitgebreid.
Projectscope
Het project omvatte zowel infrastructurele als ecologische verbeteringen. Zoals de verbreding van stukken snelweg, een nieuwe verbindingsbrug over de A1, een bredere tunnel in de Polderweg onder de A1 bij Apeldoorn en zonnepanelen voor de verkeersinstallaties langs de weg. Het project is in twee fasen gerealiseerd en dankzij een goede samenwerking is het zelfs jaren eerder opgeleverd dan gepland. In december 2024 is het laatste stuk verbrede weg in gebruik genomen.

Projectbeheersing
Projectleider Projectbeheersing Erik Doek van EIFFEL Projects is vanaf de start in 2016 betrokken bij het project. In Eriks team Projectbeheersing zijn diverse disciplines vertegenwoordigd: financiën, kwaliteit, capaciteit, risico en planning. De kwaliteit van zijn mensen ziet Erik als een van de belangrijkste succesfactoren: “Ons team zorgt samen met de Manager Projectbeheersing van RWS voor het in kaart brengen van de risico’s, een goed lopende planning, het op orde zijn van de financiën en het toepassen van verbetermaatregelen. Dit alles stemmen we intern af met het projectteam A1 Apeldoorn – Azelo en eventueel met de aannemer of stakeholders. De gezamenlijke uitdaging was om het project binnen tijd en budget te realiseren. We zijn als projectbeheersingsteam ontzettend trots dat dit ook mede door onze bijdrage is gelukt. Onze mensen zijn ervaren en hebben de juiste kennis van projectbeheersing binnen infrastructurele projecten bij de rijksoverheid. Ook de samenwerking verliep uitstekend, zowel binnen ons team als met het projectteam van Rijkswaterstaat.”
Meer weten over onze bijdrage?
Neem contact op met Erik Doek.
Contractmanagement
Het contractmanagement werd ondersteund door Meindert van der Kolk van ingenieursbureau Nebest, specialist in contractbeheersing bij civiele werken. Meindert licht toe: “Onze adviseurs hebben kennis van contracten, procesbeheersing én techniek. Deze unieke combinatie zorgt voor hoge kwaliteit van het werk. Onze taak was om samen met het projectteam te bepalen hoe contractrisico’s, waarvoor de aannemer verantwoordelijk was, het best konden worden beheerst. Bijvoorbeeld door gesprekken met de aannemer, via documentatie of door buiten bij het werk te gaan kijken. We zochten voortdurend naar bewijs dat het systeem van de opdrachtnemer functioneerde zoals afgesproken. Daarbij moesten we ons ook houden aan samenwerkingsafspraken en reactietermijnen tussen opdrachtgever RWS en de aannemer. In de praktijk was het soms een uitdaging om de toetsmomenten te organiseren, door het regelmatige wijzigingen in de detailplanning. Gelukkig werkten we goed samen met de aannemer en waren we van beide kanten flexibel.”
Projectmanagement
Giorgio Mediati van het ingenieursadviesbureau Arup managet het contract met RWS en is het aanspreekpunt voor de contractmanager van RWS. Giorgio vertelt: “Als projectmanager van het contract tussen EIFFEL Projects/Arup/Nebest en RWS ben ik verantwoordelijk voor de begeleiding van de uitvoering, zoals toetsingen, adviseren verkeersmanagement en het beoordelen van de veiligheid. Ook hebben we beheers- en onderhoudsovereenkomsten met de diverse stakeholders opgesteld. We werken samen met de vaste medewerkers van RWS in één team. Bij de start was dat even wennen en zoeken, maar al snel verliep de samenwerking goed. We spraken af dat we een vaste dag per week samen op kantoor waren om samen te werken. Ik ben heel trots op hoe snel we erin geslaagd zijn om als één team te werken, de fijne samenwerking én de geweldige resultaten die we met elkaar hebben behaald.”
Geleerde lessen
Op de vraag naar geleerde lessen op het gebied van projectbeheersing antwoordt Erik: “De kwaliteit van de mensen maakte op dit project het grote verschil. Bij een volgend vergelijkbaar project wil je net als nu niet alleen de juiste kennis en ervaring in huis halen, maar ook competenties zoals het goed kunnen samenwerken en een proactieve houding.” Vanuit contractbeheersing ziet Meindert het belang van een goede voorbereiding als een geleerde les voor de toekomst. “Je moet van tevoren, samen met alle betrokken disciplines, het project van a tot z doordenken en nadenken over hoe je de risico’s gaat beheersen”, licht hij toe. “Zo zet je een rode draad uit, die de basis vormt van wat je gaat doen.”